Skotträdsla

Ca en tredjedel av alla hundar i Sverige reagerar med rädsla och ångest då de utsätts för kraftiga ljud, till exempel ljudet från smällare och raketer.

Skotträdsla kan debutera redan hos den unga valpen men ofta ses de första tecknen på rädsla/ångest hos den något äldre valpen, i den sk spökåldern (7-12 mån ålder). Även katter kan uppvisa oro/rädsla i samband med kraftiga ljud.
Upptäcker du att din hund är skotträdd kan man förebygga genom miljöåtgärder, kosttillskott och/eller lugnande mediciner.
För att hjälpa hunden under storhelgernas fyrverkeri rekommenderar vi i första hand miljöåtgärder och kosttillskott. Vid svår skotträdsla föreslår vi alltid ett veterinärbesök då vi efter en hälsoundersökning kan förskriva lugnande/ångestdämpande medel på recept.

Miljöåtgärder

  • Åk bort med hunden till ett lugnt ställe när det är dags för fyrverkeri.
  • Inackordera hunden på ett tyst och lugnt ställe under nyår och andra helger då man smäller.
  • Ta en tur med bilen under det värsta smällandet.
  • Ska du vara hemma vid ett fyrverkeritillfälle – prata med dina närmaste grannar om tid och plats för smällandet. Be dem informera sina barn.
  • Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
  • Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
  • Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller något att tugga på. Om hunden gömmer sig, låt den vara. Ordna ett utrymme, en trygg plats, där hunden kan få gömma sig.
  • Den vuxna hunden som skräms av skott, fyrverkeri eller åska eller den unga hunden som ännu inte reagerat för detta kan tränas att vänja sig vid oljud. Läs mer om träningsmetoden hos t ex Svedea

Milt rogivande/lugnande medel

Zylkene – ett mjölkprotein med rogivande effekt. Viktigt att påbörja behandlingen i god tid (veckor) innan fyrverkeri. Kan ges till både hund och katt.

Adaptil – syntetiskt motsvarighet till det feromon som valptikar avger från juverområdet efter valpning och som skapar en naturlig känsla av trygghet hos såväl valp som vuxen hund. Behandlingen bör påbörjas veckor innan fyrverkeri för bästa effekt.

Feliway – avgivare som utsöndrar samma doftämnen som katten själv avsätter när den gnuggar nosen mot inventarier i hemmet. Har en lugnande effekt och inger trygghet.

Calmex – innehåller ämne som enligt tillverkaren påverkar neuronöverföring i hjärnan och som omedelbart ger avspänning/ångestdämpning.

Ångestdämpande/lugnande medel som kan förskrivs av veterinär

fentiaziner, fentiazinderivat (Nozinan, Lergigan etc.)
dexmedetomidin (Sileo)

Login