Id-märkning hund

Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. För de regler som gäller hänvisar vi till Jordbruksverkets hemsida

Hos Svenska Kennelklubben finns ett ägarregister (www.djurid.se) där Du kan hitta ägaren till alla ägarregistrerade hundar och katter.

ID-märkning katt

Vi rekommenderar alltid id-märkning av katter även om det ännu inte finns något myndighetskrav. Id-märkning av katt krävs dock till exempel vid utlandsresa.

Märkningen kan ske i form av en tatuering i vänster öra eller i form av ett mikrochip som placeras under huden mellan skulderbladen. Id-märkningen utförs lämpligen under narkos i samband med kastration.

Att en hund eller katt är chip-märkt syns inte för blotta ögat utan kräver avläsning med en speciell avläsare som finns hos veterinär, polis eller tull. Vi rekommenderar därför tatuering som id-märkning för katter som även vistas utomhus. För bla utställningskatter fungerar chip-märkning utmärkt. Om Din katt skulle springa bort kan upphittaren läsa av id-numret och via Svenska Kennelklubbens id-register (www.djurid.se) eller SVERAK hitta kontaktuppgifter om Dig som ägare.