1. Vad ska jag tänka på när mitt djur ska lämnas för sövning och operation?
Inför en planerad operation av Ditt djur gäller:
Hundar och katter ska inte äta efter kl.18 kvällen före operationsdagen. Detta för att förhindra att maginnehåll kan kräkas upp och dras ner i lungorna då djuret vaknar upp efter narkos.
För bästa möjliga hygien kan djuret med fördel shamponeras med ett klorhexidinshampo dagen innan operation. Gäller fram för allt hundar eftersom katter sällan är samarbetsvilliga vad gäller bad.
Hundar ska vara väl rastade på morgonen operationsdagen.
2. Hur ofta behöver jag vaccinera mitt djur?
Vaccination av din hund eller katt är viktigt som skydd mot onödigt lidande men också för att förhindra spridning av sjukdomar. Regelbunden vaccination som skydd mot dessa sjukdomar rekommenderas för samtliga hundar och katter. Ju fler katter och hundar som vaccineras desto mindre spridning får de utbrott av virussjukdomar som sker årligen.
Läs mer under fliken Vaccinationer.
3. Id-märkning – vad gäller för mitt djur?
Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket.
Läs under fliken Id-märkning
4. Kan man få hjälp med att direktreglera kostnaderna för behandling av mitt djur med mitt försäkringsbolag?
Under kontorstid kan vi direktreglera mot försäkringsbolag i samband med mer kostsamma undersökningar och behandlingar t ex operationer. Direktregleringen innebär att Du endast betalar självrisken i samband med besöket.
Ta med försäkringsbrevet/numret till besöket.
5. Kan jag beställa medicin via telefon?
Regler avseende veterinärers receptförskrivning är lagstadgade enligt Jordbruksverkets föreskrifter. Dessa regler innebär att all receptförskrivning ska föregås av en undersökning.
Vissa undantag kan göras från dessa regler, bland annat vid förskrivning av medicin till pågående kroniska sjukdomar, skydd mot fästingburna smittor samt för p-piller till katt. Ring 08-591 146 10 så ordnar vi e-recept på fästingmedel eller p-piller.
7. Vart vänder jag mig om jag hittar ett skadat, vilt djur?
Kontakta Viltjouren på jourtelefon 0704 182810
Läs mer om hur du ska agera om du hittar ett övergivet eller skadat djur i naturen hos Naturskyddsföreningen