Märsta Veterinärpraktik
Här kan du läsa aktuell information från din veterinär i Märsta med omnejd!
Här kan du läsa aktuell information från din veterinär i Märsta med omnejd!
Vi minskar smittrisken genom att som vanligt se till att du är ensam i väntrummet.
Vi har handsprit. Vid minsta förkylnings-symptom – stanna hemma.
Välkommen!
Ca en tredjedel av alla hundar i Sverige reagerar med rädsla och ångest då de utsätts för kraftiga ljud, till exempel ljudet från smällare och raketer.
Skotträdsla kan debutera redan hos den unga valpen men ofta ses de första tecknen på rädsla/ångest hos den något äldre valpen, i den sk spökåldern (7-12 mån ålder). Även katter kan uppvisa oro/rädsla i samband med kraftiga ljud.
Upptäcker du att din hund är skotträdd kan man förebygga genom kosttillskott/mediciner eller miljöåtgärder eller kombinera dessa.
För att hjälpa hunden under storhelgernas fyrverkeri rekommenderar vi i första hand miljöåtgärder och receptfria lugnande medel. Vid svår skotträdsla föreslår vi alltid ett veterinärbesök som innefattar en hälsoundersökning och då vi diskuterar utlämning/förskrivning av kraftfullare lugnande/ångestdämpande medel.
Miljöåtgärder
Milt rogivande/lugnande medel
Zylkene – ett mjölkprotein med rogivande effekt. Viktigt att påbörja behandlingen i god tid (veckor) innan fyrverkeri. Kan ges till både hund och katt.
Adaptil – syntetiskt motsvarighet till det feromon som valptikar avger från juverområdet efter valpning och som skapar en naturlig känsla av trygghet hos såväl valp som vuxen hund. Behandlingen bör påbörjas veckor innan fyrverkeri för bästa effekt.
Feliway – avgivare som utsöndrar samma doftämnen som katten själv avsätter när den gnuggar nosen mot inventarier i hemmet. Har en lugnande effekt och inger trygghet.
Calmex – innehåller ämne som enligt tillverkaren påverkar neuronöverföring i hjärnan och som omedelbart ger avspänning/ångestdämpning.
Ångestdämpande/lugnande medel som kan förskrivs av veterinär
fentiaziner, fentiazinderivat (Nozinan, Lergigan etc.)
dexmedetomidin (Sileo)
Läs mer om skotträdsla på Svenska Kennelklubbens hemsida Hundar, smällare och fyrverkerier
Vaccination av din hund eller katt är viktigt som skydd mot onödigt lidande men också för att förhindra spridning av sjukdomar.
Vistas djuren i riskmiljöer (tex hunddagis, katterier, kennlar) eller vid utlandsresa bör infektionsskyddet kompletteras.
Kontrollera med din veterinär om vad som behövs för just ditt djur och läs mer på vår sida Vaccination.
Under sommarhalvåret, från april till september, riskerar hundar och katter som rör sig i naturen att bli bitna av huggormen (Vipera Berus), den enda giftiga ormen i Sverige. Huggormar är växelvarma vilket innebär att de gärna kommer fram vid varmt och soligt väder för att värma upp kroppen.
Huggormen är i grunden fredlig och giftet som injiceras via huggtänderna används för att förlama bytesdjur. En vanlig situation då hundar och katter blir bitna uppstår då dessa nyfiket vill undersöka en hopringlad orm som intagit försvarsposition.
Symptom
Grad av symptom beror på den mängd gift som sprutats in. Giftmängden varierar från inget gift, ett sk torrbett, till större mängd gift. Giftet orsakar vidgning av blodkärlen och läckage av vätska från blodkärlen i bettområdet vilket resulterar i svullnad och smärta.
Hunden/katten uppvisar varierande grad av svullnad i bettområdet och den blir slö i varierande grad. Katter blir ofta bitna i en framtass vilket resulterar i en ofta kraftig svullnad. Hos hundar träffar bettet ofta i huvud/nos eller på fram- eller bakben, ibland i nacke eller på förhud.
Flertalet hundar och katter uppvisar någon grad av påverkat allmäntillstånd men det finns inget direkt samband mellan grad av svullnad och grad av påverkat allmäntillstånd. Då bettet träffar huvud/nos är det vanligt att hunden dräglar segt saliv.
Behandling
Behandling av ormbett har traditionellt bestått av kortison. Denna behandling har dock ingen vetenskapligt påvisad positiv effekt. Om Din hund eller katt blir huggormsbiten rekommenderas Du att:
Hos veterinären bedöms allmäntillståndet, blodprov tas eventuellt och behandling inleds allt efter behov med vätska och smärtstillande medel. Behandling med antibiotika är inte rutin vid huggormsbett. Vid tecken på förgiftning (hög dos gift) med kraftigt påverkat allmäntillstånd rekommenderas stationärvård för observation. Vid allvarliga symptom kan intensivvård inklusive behandling med motgift krävas. Dödligheten i internationella studier har varit 3-4 procent hos hund. I en svensk studie från 1989 (Kängström, LE) var dödligheten 3.5 procent medan ingen av 53 hundar dog i samband med huggormsbett i en annan studie från 2010 (Lervik, Lilliehök, Frendin).
För såväl inne- som utekatten innebär kastration ett lugnare liv för både katt och ägare, ffa under brunstperioden som infaller under vårvinter/vår. Benägenheten att komma i slagsmål, att rymma hemifrån eller fördrivas av dominant katt och därmed riskera att förolyckas i trafiken, minskar hos kastrerade katter.
Att man låter kastrera sin katt innebär också att man bidrar till att minska antalet oönskade kattungar. Att minska antalet oplanerade kullar med kattungar bidrar i sin tur till att minska antalet ”sommarkatter” och därmed till att höja kattens status som sällskapsdjur.
Ring och boka tid!
Alger som bildar gifter är egentligen cyanobakterier men kallas ofta för blågröna alger. Det finns många olika alger som blommar och det går inte för blotta ögat avgöra vilka som är ofarliga och vilka som är giftbildande.
Både människor och djur kan förgiftas men framför allt hundar och barn är känsliga. I badvikar, hällkar och grunda vattensamlingar kan ansamlingar av giftiga alger under de varma sommarmånaderna utgöra en fara för hundar som dricker av vattnet. Vid en algblomning kan man se att vattnet är grumligt eller ibland ligger det en tjock matta full av alger ovanpå vattenytan.
De första tecknen på förgiftning kan vara oro, att hunden darrar och får kräkningar. Ganska snart kan nervsystemet påverkas vilket gör att hunden uppvisar vinglighet som kan övergå i kramper.
Om Du märker att Din hund uppvisar ovanstående symptom efter att ha vistats i vattenmiljö ska Du snarast uppsöka veterinär.
Det du som hundägare omedelbart kan göra är att spola av hunden för att undvika att hunden genom slickning får i sig ytterligare gift. Man kan också ge hunden aktivt kol som binder giftet i tarmen.
Hos veterinären ges i första hand understödjande behandling i form av vätska och kortison för att återställa vätskebalansen och för att minimera skadorna på lever och njurar. Som hundägare ska man alltid undvika att låta hunden stiga ner i eller bada i vatten som är grumligt eller där vattnet är missfärgat.
Vi kan som en service till våra kunder förskriva e-recept på fästingmedel till din hund eller katt.
Gör så här:
E-posta till recept.marstavetpraktik@telia.com. Ange ditt namn och ditt personnummer (10 siffror). Ange önskat läkemedel.
För fästingmedel: ange även namnet på din hund eller katt, vikten på ditt djur och vilket preparat du vill ha utskrivet.
Receptet finns tillgängligt som ett elektronisk recept efter kl.13 nästkommande vardag på samtliga apotek i landet. Receptet är utfärdat i ditt namn. På apoteket anger du att du ska ha medicin till djur.
Ett inbetalningskort kommer skickas till Din adress. Vi tar ut ett receptarvode på 150:-